Perşembe

KAHVE HAKKINDA


kahvenin faydaları, kahve falı, kahvenin  zararları, kahve çeşitleri, türk kahvesi, kahvenin yararları, kahve resimleri kahve fal, kahve falı bak, fal kahve falı, kahve falı sözlüğü , iskambil falı, tarot falı, su falı, aşk falı, zar falı, kahve falı nasıl bakılır. Fal bak . falcı, yıldızname, ücretsiz fal bak

Kahve, yaprakları dökmeyen bodur bir ağacın meyvesinin çekirdeğidir.  Kahve ağaçları, deniz seviyesi ile 2.000 mükseklikler arasında yetiştirilir. GGlobal lokasyonu ise Yengeç Dönencesi ile Oğlak Dönencesi arasındadır.
     
Kahve ağaçları, sert yeşil meyvalar üretmekte olup olgunlaştıktan sonra rengi açık kırmızıya dönüşmektedir. Kahve, kırmızı kahve meyvasının içindeki sert, yeşil, parlak ve çifter adet olarak bulunan kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.     
    
Kahve ağacının pek çok türü vardır ; ama başlıca iki türü tarım bitkisi olarak yetiştirilir : arabika ( coffea arabica) ve robusta ( C. canephora ) . İlkinin üretim alanı  Güney ve Orta Amerika ve bir ölçüde Afrika’dır  ( Kenya ve Kamerun ).  İkinci tür daha fazla yağmur ve daha yüksek  sıcaklık ister ve hem Asya’da hem  Afrikada yetiştirilir. 

Kahvenin tanınması ve Dünyaya yayılması
 
Afrika’da uzun zamandan beri bilinen ve önceden yiyecek olarak kullanılan kahve , XV. yy’ın ilk yarısından bu yana, içecek halinde tüketilir oldu.  XVI. yy’in başlarında , Doğu Akdeniz Bölgesi’nde  ve İran’da yaygınlaştı.
Yüzyıllar boyunca Arabistan Yarımadası kahve üretim tekelini elinde tutacaktır. XVI. yy’ da , Yemen gene başlıca üreticidir. Müslüman aleminde “  kahvehaneler ” bu devirde çoğalmıştır.  Kahvenin yayılmasının başlıca nedenleride vardır ;  Yemenli sufiler dinsel ayin sırasında uyanık kalmak için kahve içiyorlardı.

XVII. yy’da , Avrupalılar , Doğu yolculukları sırasında bu içkiyle tanıştılar. Önce seçkin aydınların içkisi olan kahve , zamanla salonlara ve saraylara girdi. Araplarda olduğu gibi kahve içilmesi ,  Avrupa’da da kahvehanelerin açılmasına yol açtı :  belki , 1645′te Venedik’te , sonra 1686′da Paris’te.

Ta ki 1616′da , Amsterdam Botanik Bahçesi’nde , önemli gözlem konusu olarak bir kahve ağacı bulunuyordu . XVII. yy’ın sonlarına doğru  Hollandalılar , kahve ağacını ilk defa Asya’daki  topraklarına götürüp diktiler. Hollanda Doğu Hindistan Kumpanyası kahve üretimini Caca’ da ve Seylan’da geliştirdi, sonra Hollanda Guyaması’nda ( bugunkü Srinam ) başlattı. 

Ama kahvenin geleceği Asya’da belirlenmedi:  Avrupalıların giderek daha çok tükettikleri tropikal ürünleri ucuza üretmek isteyen Hollandalılar , Fransızlar ve İngilizler , Karaipler’de küçük kahve tarımı işletmeleri kurdular ve böylece , zenci köle ticaretini teşvik ettiler. 1723 ‘ te , Guyana ‘ dan getirilen fidanlarla Brezilya’da kahve yetiştirilmeye başlandı. Aynı yıl  İngilizler kahveyi  Jamaika’ya , İspanyollar  Filipinler’e  soktular.  Paris Botanik Bahçesi Amsterdam’dan bir kahve fidanı edindi;  Fransızlar bunu çoğalttıktan sonra kahve tarımını Antiller’e soktular.  

0 yorum:

Yorum Gönder